• Articole recente

 • Top al articolelor

 • Arhive

 • Anunțuri

George Orwell – 1984

Deci cartea asta mi se pare genială. Apare prin 1949. „1984” şi fabula „Ferma animalelor” (1945) sunt cele mai tari cărţi ale lui Orwell. Pe a doua încă nu am apucat să o citesc, dar pe prima tocmai am terminat-o zilele trecute. Şi chiar merită discutată. Să începem cu subiectul general al cărţii. Orwell descrie o societate totalitară dusă la extrem. Deşi bazată pe modelul de tip comunist, această societate ne oferă o imagine teribilă. Avem trei pături sociale: membrii Partidului Interior (cei mari), membrii Partidului Exterior (cei mici) şi prolii, probabil o prescurtare inspirată a cuvântului proletariat. Prolii erau cei neglijabili, fiind consideraţi inferiori. Şi Partidul ăsta, în frunte cu Fratele cel Mare, controla cam totul. Inclusiv intimitatea oamenilor, prin teleecrane şi microfoane. Nu doar că oamenii erau îndobotociţi cu propagandă dar ei nici măcar nu aveau libertatea de a gândi. Orice gând „neortodox” sau comportament suspect era motiv de dispariţie şi apoi „vaporizare”. Partidul controla istoria. Controla publicaţiile, rescria ziarele, cărţile, rescria istoria după bunul plac. Partidul controla dragostea: familia era doar un mijloc de procreere. Dacă luăm ca termen de comparaţie democraţia (chiar şi cea din România), societatea imaginată de Orwell este de un tragism rar întâlnit. Ceea ce m-a impresionat este modul în care Partidul reuşea într-adevăr să se impună. Pentru a limita libertatea de gândire, pentru a o eradica, se rescriau dicţionarele pentru a şterge cuvintele cu care se putea gândi „neortodox”. Dacă nu aveai cuvinte cu care să gândeşti în acest fel, nu puteai gândi rău la adresa Partidului sau a principiilor sale. Ingenios, nu? Povestea în sine îl urmează pe Winston în tentativa lui de a se răzvrăti, dorinţa lui de a lupta împotriva acestui sistem perfect, care se asigura că la conducerea societăţii, Partidul este etern. În final, Winston îşi câştigă libertatea. Cum reuşeşte şi despre ce libertate e vorba, aştept să îmi spuneţi voi. Sau mai bine să lăsăm suspansul pentru cei care nu au citit cartea. V-o recomand! Viziunea autorului este, înainte de toate, genială.

Anunțuri

9 răspunsuri

 1. Asa cum pe tine nu te intereseaza accidentul lui basescu…de ce crezi ca pe noi ne intereseaza cartea lu’ georgica:D

 2. Pentru că din cartea asta poţi afla mai multe decât îţi poate spune Băsescu vreodată.

 3. De ce il subestimezi pe Basescu? Fac pariu ca l-ai votat :)))

 4. Sunt cetăţeanul turmentat / Nu prea mai ştiu ce am votat / C-o fi Băse că n-o fi / Noi mai bine n-om trăi! La anul şi la mulţi ani!

 5. Ai mare dreptate! O carte geniala si o ecranizare pe masura! Ma bucur ca mai exista oameni care mai scriu despre carti… bune! Bravo!

 6. Mariusic e blogger mare/De Basescu-n cur il doare/Ce-a facut, el a uitat/PE „PINOCCHIO” L-A VOTAT !!!

 7. Micule Pruteanu priveşte cu uimire :
  DECI: conj. (introduce propoziţii care exprimă o condiţie) Aşadar; prin urmare; în consecinţă. /de + aici
  Pare-mi-se mie, sau e un cuvânt greşit cu care să începi entry-ul?

  Sursa : http://dexonline.ro/search.php?cuv=deci

 8. Da Ştefan, nu e tocmai corect că am început textul cu „deci”. Pe de altă parte articolul însuşi este o concluzie a mea după ce am citit cartea. Oricum mersi că m-ai atenţionat. O să fiu mai atent pe viitor.
  Aştept în continuare părerile tale, atât în ce priveşte forma, exprimarea, cât şi în ceea ce priveşte fondul, conţinutul articolelor.
  Te mai aştept.

 9. mi-a placut foarte mult 1984 si imi place ca doresti sa ne instigi la cultura. pentru a-ti oferi un mic ajutor [caci „cu o singura carte nu se face cultura” :P] iti spun de alte doua carti care abordeaza probleme asemanatoare. merita in orice caz citite, daca nu ai/ati facut-o deja: brave new world [minunata lume noua ] de aldous huxley si a clockwork orange [portocala mecanica] de anthony burgess. enjoy!:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: