Elitele şi societatea II

Am fost plăcut surprins de complexitatea dezbaterilor pe care le-a generat prima parte a acestui articol. Este poate una din marile satisfacţii ale unui bloger: să vezi că ceea ce scrii generează dezbateri constructive. Într-adevăr o definire a elitelor nu poate fi lipsită de controverse. Am încercat o definire conform dicţionarului. Dar şi aici, termenul „superioritate” poate lua diferite sensuri. Unii dintre voi au considerat că nu este suficientă superioritatea pe unul din planuri (economic, intelectual, social, etc.) pentru a defini elitele. Într-o anumită măsură aveţi şi dreptate. De asemenea, este greu de contabilizat importanţa unui anumit tip de elită: în opinia unora elitele intelectuale sunt mult mai importante decât cele economice. Această abordare mi se pare firească, generată de empatia pe care voi aţi dezvoltat-o cu acest tip de elite. Sincer cred însă că un răspuns exact la această problemă nu există.

Ceea ce o să încerc să punctez în continuare este rolul elitelor în societate.

1. Elitele constituie principalul factor de progres. Din acest punct de vedere, nu putem minimiza nici contribuţia elitelor intelectuale, dar nici a celor politice, economice sau culturale. Acestea se află într-o relaţie de interdependeţă. Progresul fiecăruia din aceste domenii poate constitui un factor care determină progresul celorlalte. Trebuie să admitem că progresul economic favorizează progresul cultural, cel politic pe cel economic şamd. Clasa de mijloc poate fi şi ea factor de progres, însă nu cred că poate atinge performanţele elitelor.

2. Elitele constituie un factor de coeziune socială. Deşi elitele sunt percepute de cele mai multe ori ca având un rol major (sau cel puţin nu de neglijat) în conflictele sociale, acest lucru nu este pe deplin adevărat. Atunci când cei percepuţi ca elite deţin într-adevăr superioritatea pe care o pretind, oferind totodată celorlalţi senzaţia de libertate şi de echitate, acţionează ca un pilon al coeziunii sociale. Conflictele sociale reprezintă principalul semnal pentru reformarea elitelor sau înlocuirea lor conform noilor standarde. Societatea tinde în acest fel spre o stare de echilibru, cu elite percepute ca atare de ceilalţi.

O socitate fără elite nu poate supravieţui. Deşi am văzut opinii conform cărora trăim într-o societate a mediocritatii, elitele există, afirmarea lor fiind nu doar o necesitate, ci un fapt inevitabil.

3. Elitele acţionează ca un „câine de pază” al societăţii, având rolul de a proteja societatea de influenţe negative externe. Evident că acest rol poate fi îndeplinit doar în condiţiile în care elitele au un simţ dezvoltat al apartenenţei sociale. Societăţile mai puternice au tendinţa de a se impune în faţa celor mai slabe, de a profita de condiţia acestora. Ori principalul rol în acest tip de relaţii îl au tocmai elitele, capabile a impune, prin superioritatea lor (culturală, economică, intelectuală).

Istoria a dovedit că o societate de egali este o utopie. Rolul elitelor este crucial şi nu poate fi substituit pe deplin de celelalte clase. De aceea este important să acceptăm şi să promovăm adevăratele elite, capabile a-şi îndplini rolul social.

Sper că am reuşit să surpind unele dintre cele mai importante roluri ale elitelor în societate. Sunt convins că nu am reuşit să le surprind însă pe toate. Vă aştept pe voi să supliniţi eventualele lipsuri.

Reclame

3 răspunsuri

 1. e importanta etica, constiinta CIVICA a elitelor ? asta apropo de http://salvatibucurestiul.wordpress.com/2008/04/16/intalnirea-de-azi-cu-videanu-si-a-saftoiu-la-olimpiadele-comunicarii/
  unde se pare ca ai comentat si tu …:P

 2. de data asta am mai putine „critici” [constructive desigur] la acest articol. cu punctele 1 si 2 in principiu sunt de acord. elitele constituie un factor important de progres dar si unul de coeziune sociala. dar de ce sa fie „cainele de paza al societatii?” fata de influentele „straine”? e foarte greu sa tii piept acestor influente [care nu sunt tot timpul negative, oricum] in special in ziua de astazi, incarcata de interdependente si globalizare. cred mai degraba ca elitele noastre ar putea sa ne apere de propriile influente negative, de incultura si involutia de care e capabila romania. rolul elitor de aceea, este acela de a trasa linii directoare, anumite directii dupa care societatea sa se ghideze si sa actioneze. ele nu trebuie nici sa actioneze mereu in umbra dar nici sa ofere totul pe tava, sa fie singurele care depun efort pentru ca tara sa se dezvolte. ele trebuie se ne modeleze, sa ne formeze,indirect, in asa fel incat toti sa progresam individual si colectiv ca societate si stat. eu cred ca avem elite, dar nu stim sa „profitam” de ele, sa le exploatam la maxim. asta pentru ca suntem orbiti de exemplele negative, barfele, scandalurile permanente intre persoane, insititutii, comunitati etc si pierdem partea care conteaza, lucrurile benefice, importante pentru viitor. se potriveste cred „expresia” cunoscuta deja ‘romania e o tara minunata,pacat ca e populata”

 3. Mariana, problema pe care tu o ridici este într-adevăr una nu doar sensibilă, ci şi greu de argumentat. Tocmai pentru că am încercat să găsesc un răspuns cât mai clar îţi răspund tocmai acum. O să încerc să fiu punctual:
  1. Etica şi conştiinţa civică este o opţiune. Indiferent dacă este sau nu importantă, este opţiunea mea să fiu etic sau nu, aşa cum este opţiunea mea să îmi construiesc o conştiinţă proprie. Statul democratic ne dă această posibilitate: de a fi liberi fără a afecta libertatea celorlalţi.
  2. A pretinde politicienilor să fie etici este o dovadă de nerealism. Este o greşeală pe care o repetăm adesea.
  Pretindem etică atunci când ar trebui să pretindem profesionalism. Degeaba alegi cel mai mare patriot dacă este incompetent. Cel ce ocupă o funcţie publică trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile, conform legii şi în conformitate cu proiectele cu care a candidat.
  Faptul că pretindem etică tuturor politicienilor este una din cauzele pentru care aceştia se îngroapă acum în ipocrizie.
  3. Trebuie să acceptăm faptul că trăim într-o societate mercantilă. Etica şi principiile reprezintă elemente principale prin care politicienii, de toate nivelurile şi în toate ţările, manipulează masele (pulimea dacă vrei, deşi este o exprimare nefericită).
  Am mai scrie ceva despre tema asta pe blog, poate găseşti aici lămuriri suplimentare: https://pitchers.wordpress.com/2008/04/03/de-ce-nu-ma-intereseaza-de-accidentul-lui-basescu/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: