Manifestul „romantismului marxist partea III-a

Dacă prima parte explică evoluţia istorică a luptei între cel două clase ce au existat pe întreg parcursul istoriei. asupriţi şi asupritori, cea de-a doua parte cauta se explice de ce comuniştii sunt cei mai buni reprezentanţi ai proletariatului. Prima justificare constă în caracterul universal al proletariatului determinat conform spuselor lui Marx de faptul că, comuniştii scot în evidenţă şi susţin interesele comune, independente de naţionalitate, ale întregului proletariat. De asemenea o altă justificare este dată de faptul că doar ei, înţeleg mişcarea proletară, fie că este vorba de condiţiile de mersul sau de rezultatele acesteia. Mi se pare foarte interesanta explicaţia oferită de Marx în ceea ce priveşte desfiinţarea proprietaţii private: Dar în societatea voastră actuală proprietatea privată este desfiinţată pentru nouă zecimi din membrii societăţii, ea există tocmai datorită faptului că nu există pentru noua zecimi. Proprietatea comună devenea astfel metoda de exprimare a voinţei celor “nouă zecimi. A doua parte a Manifestului Partidului Comunist este de asemenea şi un răspuns adus criticilor burgheze aduse la adresa comunismului.

În partea a treia a operei lui Marx dar si Engels sunt explicate, parafrazate luptele, polimicile disputate sub aspect literar între burghezie si socialism respectiv comunism. Scrierile socialiste si comuniste atacă temelia societăţii existente, însa tezele lor pozitive cu privire la docietatea viitoare raman ântr-o anumită masură utopice.

Ideea fundamentală din finalul cărţii mai exact din capitolul al patrulea în care este precizată “Poziţia comuniştilor faţă de diferitele partide de opoziţieîntăreşte ideea conform careia comuniştii sunt un partid revoluţionar: “Într-un cuvânt, comuniştii sprijină pretutindeni orice mişcare revoluţionară împotriva orânduirii sociale şi politice existente. Pentru început este adevărat că este binevenită o atitudine revoluţionară întrucât aceasta poate schimba ordinea socială existentă anterior, însă după această etapă revoluţionară urmează din punctul meu de vedere o etapă mult mai “epuizantă” etapa constructivă în care după răsturnarea şi distrugerea “lanţurilor cu care unele clase au fost subjugate, etapă în care trebuie să impui un trend ascendent al evoluţiei economice, politice etc. a societăţii.

Însă în partea a patra a carţii intervine un element incredibil, faptul ca toţii comuniştii consideră Germania ca fiind principalul motor al revoluţiei proletare. Istoria a demonstrat însă un alt lucru întrucât Germania, sau mai exact populaţia s-a îndreptat catre fix polul opus al scarii politice, către nazism.

Prefeţele redactate între anii 1872-1893 modifică nu doar statutul Manifestului ci şi substanţa acestuia. Recitite şi comparate cu partea I a Manifestului din aceste prefeţe se pot trage anumite concluzii:

  1. pentru a reuşi, comuniştii trebuie să acţioneze în secret, lupta de clasă a proletarilor neputând folosi maşina de stat burgheză”,
  2. doar revoluţia poate anula suferinţa, indiferentde condiţiile în care se află proletarii, adică de influenţa capitalului asupra proprietăţii,
  3. proletarii vor elibera întreaga lume, substituindu-se unui Dumnezeu mincinos şi tuturor celor care l-au folosit ,
  4. inteligenţa e monopolul acestor eliberator, lucru descoperit de ideologii revoluţiei,
  5. teama de proletariat îi va împinge pe adversarii lui să se supună
  6. crearea naţiunilor e un scop intermediar pe drumul distrugerii oricărei separări artificiale a proletarilor de pretutindeni ,
  7. victoria groparilor vechii lumi e indubitabilă.

Cele şapte puncte prezentate nu mai vehiculează o imagine despre lume şi istorie, ci schiţează cadrul unei acţiuni.

În încheiere aş vrea să revin asupra problemei istorice, a umbrei care a lasat-o sistemul de gândire marxist asupra societaţii. Toate aplicările ideii de stat comunist au fost simple interpretari asupra ideii dezvoltate de Marx în colaborare cu Engel, dar ca intotdeauna este mult mai uşor sa prezinţi, sa planifici pe foaie iar cand vine vorba de trenspunere în realitate eforturile sunt colosale şi de cele mai multe ori apar şi factori imprevizibili. Daca istoria a demonstrat ca punerea în practică a ideilor lui marx este extrem de dificilă, rămâne în continuare textul lui care este analizat şi studiat. Ideea de răsturnare a sistemului actual şi conflictul între clase va exista atâta timp cât va exista umanitatea şi atâta timo cât oamenii vor dori sa îşi imbunătăţească viaţa. Manifestul Partidului Comunist apare în februarie 1848 anul revoluţiilor la nivel European, privind din acest punct de vedere putem considera că această carte este o încercare de îmbărbătare a proletariatului mai ales prin cele spuse în final din agest demers proletarii au doar o lume de câştigat.

Reclame

Un răspuns

  1. n-am ce spune altceva decat „Proletarier aller Lander vereinigt euch!” :)))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: