• Articole recente

 • Top al articolelor

 • Arhive

 • Anunțuri

Manipulaţii vs. manipulatorii. Tu cu cine ţii?

Am considerat până acum că ar fi bine ca articolele de pe acest blog să nu fie „pline de noroi”. Dar şi răbdarea are o limită. Ceea ce am citit astăzi în Cotidianul m-a şocat. Nu ştiu dacă să comentez sau nu… Întrebări aş avea multe. Una dintre ele, retorică: mai sunt oameni cistiţi în lumea asta?! Până şi optimismul meu începe să se decoloreze.

Într-un moment izolat de luciditate, reformulez: Cine nu se simte manipulat să ridice mâna sus! Eu nu o pot face. Nu încă. Ştia Marx ceva. Doar că acum avem şi clase sociale noi, mult mai puţin vizibile şi greu de delimitat.

Nu contează cine are dreptate, exploataţii sau exploatatorii, manipulaţii sau manipulatorii. Contează de ce parte a baricadei de afli… în speranţă că vei de partea celor care câştigă. Continuăm să trăim cu iluzia că meciul încă se joacă. Unii numesc asta Speranţa. Pot să o numească cum vor. Eu oricum NU RENUNŢ la ea.

PS: Ştiau liberalii ceva cu principiul statului minimal. Măcar aşa ştiai la ce să te aştepţi. Statul nici nu îţi dă, nici nu îţi ia (prea mult). Dacă mergeau pe ideea extremă a statului minimal, poate că nici nu mai discutam azi politică. Poate că românii rămâneau pricepuţi doar la fotbal. Poate nu eram mai bogaţi, dar cred că eram mai fericiţi.

„A miserupiştilor va fi fericirea acestei lumi.” – citat din propriul subconştient (probabil e vreun arhetip, ceva)

Anunțuri

9 răspunsuri

 1. Mai acum cateva zile am purtat o discutie cu tine si mi-ai spus ca tu o sa intri in politica, pentru ca romanii sunt prea prosti ca sa nu fie manipulati! Cred ca stii deja raspunsul la intrebarea pusa de tine in titlul acestui pseudoarticol! Nu te contrazic! Intr-adevar, majoritatea romanilor e mult prea proasta ca sa nu fie manipulata. Sper sa intri in politica.

 2. @h00ligan, dai din casă? 🙂 Am convingerea că majoritatea românilor sunt destul de uşor manipulabili. Nu sună prea etic, dar se va găsi cineva care să îi manipuleze tot timpul. Şi asta nu e valabil doar în politică. Sistemul e de aşa natură încât, dacă vrei să ai succes pe plan politic, eşti obligat să foloseşti şi tactici de acest gen.
  H.L. Menken spunea: „Democraţia este o credinţă patetică în înţelepciunea colectivă a prostiei individuale.” Nu poţi să iei votul celor aproape 10 milioane de români din mediul rural povestindu-le de echilibru macroeconomic, principii juridice, politică internaţională, deşi aceste lucruri sunt foarte importante pentru un stat.
  Important este ce faci după ce ai obţinut puterea. Dacă o administrezi sau nu în spiritul legii şi al unor principii.
  Marele risc e ca politica să te ticăloşească, să te pierzi în aceste tactici mârşave şi să uiţi pentru ce ai pornit la drum.

 3. :)) nu dau din casa…te sustin! Sper ca tu sa nu uiti motivul pentru care vei porni la drum! Te votez!!! Uite, vezi, pe mine deja m-ai manipulat!

 4. Câte ceva despre manipulare, inclusiv despre manipularea în politică pe http://www.damaideparte.ro/index.php/ce-este-manipularea-si-cum-sa-nu-cadem-in-capcana-ei/295/
  Vă recomand şi un exerciţiu de identificare a încercării de manipulare. Găsiţi ceva putred în articolul ăsta, în afara faptului că nu e semnat? http://www.jurnalul.ro/articole/123383/%CEn-romania-noastra-mai-e-loc-de-incredere- Ultima frază e un indiciu, cred eu.

 5. Eu am renuntat sa mai citesc „Cotidianul” Este ziarul cel mai manipulator de pe piata presei din Romania.

 6. eu cred ca exagerati un pic cu manipularea asta din romania. traim intr-o societate la nivel global [peste tot in lume adica!] guvernata de manipulare. si daca analizam un pic si la nivel individual treburile, tot la manipulare se ajunge intr-un fel sau altul. poate suna extrem de pesimist ceea ce spun, cred ca si e, dar manipularea face parte din joc. e ceva in genul „manipulezi si castigi”. invingatorii sunt cei care manipuleaza iar invinsii, logic, cei care se lasa manipulati. sub o forma sau alta, manipularea e omniprezenta. daca ma simt manipulata? cu siguranta. daca ma las manipulata? nicidecum. iar ca sa raspund la intrebarea articolului tau, eu tin cu manipulatorii :). si serios acum….referitor la „cazul tau” pe mine nu ma mai mira nimic in romania…e taramul perfect al expresiei „never say never”.

  ps: referitor la „a miserupistilor va fi fericirea acestei lumi”. nu poti fi fericit daca esti indiferent. intre a fi prost, inconstient, indiferent dar fericit si implicat, responsabil, constient si fericit, prefer a doua varianta. pentru ca e posibila.

 7. ma Mariusicule sa ai sau sa nu ai dreptate….
  de ce nu ma pot hotara?…
  uite o intrebare interesanta:
  cat de miserupist mai poti fi in romania?
  dak esti miserupist deja esti ca cei impotriva carora lupti…
  cert e ca luta nu va avea un final convenabil tie pt k de…te lupti cu morile de vant…dak toti sunt miserupisti inseamna ca cea mai inteligenta strategie de aparare impotriva celor ca noi( u, denver, luz, ion…si etc. si h00ligan, desigur ) este miserupistmul…
  in cazul acesta te vezi dezarmat…
  ce arma trebuie sa alegi impotriva hotului care fura cu nerusinare, indiferent de ce pedeapsa ii prezinti?
  cum sa pedepsim criminalii dak ei ucid in pofida oricarei metode de pedeapsa?
  dereros e ca trbuie sa eradicam prostie…nu sa o pedepsim…trebuie eradicat furtul…
  asa ca nu te lasa manipulat.
  suntem ultima baricada…avem in spat scursura clasei politice si in urma noastra generatia cocalarilor de hi5…
  cel mai motivant e ca stii in fiecare zi k lupti pentru tine si pentru cei care se dovedesc a fi ca tn si cu t…
  si pt copii tai…
  cam atat…

  succes!!!!

 8. 🙂 Marius, se pare ca ne framanta cam aceeasi problema. Am scris si eu ceva in genul asta…

 9. „sec..dar tragic..” mariusic ar trebui sa stie p cine citez… ;))suntem manipulati,ne lasam manipulati..si trebuie sa fim manipulati si sa manipulam mai departe…ceea ce conteaza este scopul celor care manipuleaza si directia in care trebuiesc indreptati cei manipulati…cu toata raspunderea afirm majoritatea omanilor, nu doar romani sunt incapabili de a trai in liberalism iar democratia este doar o forma inteligent mascata a comunismului…ca ea sa functioneze perfect ar trebui eliminati d la conducere cei ca noi..cei care de bine de rau mai deschidem ochii..prostia noastra consta in faptul ca nu ne unim fortele pentru a contribui la progresul real al umanitatii…..opate intr-o zi fom folosi manipularea in scopuri constructive…eu traiesc din ea…incercand zi de zi sa o disting de ipocrizie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: