Du-te la vot! Eu stau acasă!

Am primit o provocare interesantă de la screamvote. Cică să spun de ce m-aş duce eu la vot sau de ce nu m-aş duce. Păi o să încep cu motivele obiective. Nu o să mă duc la vot pe 1 iunie pentru că nu o să fiu în oraşul de reşedinţă. De ceva vreme, vreo 8 luni, îmi tot pierd vremea prin ceea ce unii numesc capitala ţării. Ca să intru totuşi în joc, o să vorbesc, ipotetic, de ce m-aş duce sau nu la vot pt candidaţii din Bucureşti. Cunosc campania electorală din Bucureşti mai bine decât foarte mulţi bucureşteni. Aşa că nu săriţi să mă acuzaţi de ignoranţă.

Şi uite că totuşi, dacă aş avea drept de vot în Bucureşti, pe 1 iunie aş sta liniştit cu berea în faţă, aşteptând cu sufletul la gură să văd cine câştigă.

Democraţia asta e ca o economie de piaţă defectă. Oricât de proaste ar fi bunurile produse, unul dintre ele tot se cumpără, chiar dacă cererea este foarte mică. Adică e suficient să voteze ţaţa Floarea şi restul să nu se ducă la vot. Şi atunci se ajunge în situaţia să votezi pr principiul răul cel mai mic. Adică eu vreau să votez binele şi ajung să votez răul. Scapi de dracu ca să dai de ta-su. Ei bine eu vreau să dau un semnal. Vreau să arăt că votul meu e disponibil şi nu îl dau vreunui clovn doar pentru că e mai puţin prost decât alt clovn. Uite că eu nu sunt de acord cu economia asta de piaţă defectă. Dacă oferta nu îmi place, nu cumpăr.

Şi aici intrăm în altă discuţie. Adică eu, ditamai cetăţeanul responsabil, las pe altcineva să aleagă în locul meu? Da! Pentru că nu cred că politica e vreun Făt-Frumos menit să salveze naţiunea. Ăsta e unul din defectele noastre postcomuniste. Credem că dacă am schimbat sistemul, politicienii vor rezolva totul. Ei bine nu e chiar aşa. Cel mai sigur bine e cel care ţi-l faci cu mâna ta. Oi fi tu cetăţean responsabil că te duci la vot dar dacă stai cu mormanu de gunoi în faţa blocului poţi să te pişi pe el de vot. Aşteaptă tu mult şi bine să vină primaru să îţi strângă jegul de la nas! Unii cred că dacă se duc la vot o dată la câţiva ani, gata!, şi-au îndeplinit responsabilităţile de cetăţean. Hai să luăm punctual motivele pentru care nu aş vota pe nimeni în Bucureşti:

1. Nu am încredere în nici unul. Decât să aleg ceva ce nu îmi place mai bine îmi văd de treaba mea. Poate că cineva o să vadă că votul meu aşteaptă altă ofertă şi se va gândi să o pună pe piaţă. Poate că un partid, dacă vede prezenţă de vot de 10%, îşi schimbă marketingul electoral, politic în general. Poate că cineva chiar o să îmi ofere ce vreau. Partidele nu cred că îşi pot asuma riscul ca 90% din cetăţeni să fie un electorat nehotărât, incert. Vă daţi seama ce concurenţă ar fi pe ăia 90%? Şi unde e concurenţă se zice că apare şi performanţa. Dar aşa? Ne-am transformat într-o maşină de vot, ca parlamentul. Mândria prostului, bucuria partidelor pline de mafioţi. Păi ăla care are campanie de 10 milioane de euro, cu şanse mai mari să câştige, din motive obiective, nu trebuie să îi dea şi înapoi?

2. Traficul o să fie nasol, indiferent de primar, pentru că bucureştenii nu înţeleg faptul că nu încap în ţarcul ăsta proiectat de Ceauşescu 1 milion de maşini, oricâte semafoare inteligente ai pune. Indiferent de primar, Bucureştiul va fi plin de gunoaie pentru că unii bucureşteni nu înţeleg că REBU nu poate să treacă de 10 ori pe zi pe la ei pe la bloc să le ridice căcatul de la cur. Concluzie: un primar geniu nu poate compensa 1000 de cetăţeni proşti.

Sistemul democratic are viciile lui. Şi nu cred că sunt mulţi cei care pot pretinde, pe bună dreptate, că nu sunt manipulaţi. Aşa că, citândul pe Oprescu, „le fut muma-n cur” şi nu mă duc la vot. Eu visez la vremurile în care o să ne întrebăm de ce să ne ducem la vot, pentru că, indiferent de primar, problemele se rezolvă. Atitudinea cetăţenească în asta constă: nu să aştepţi să vină primarul să rezolve toate problemele, ci să mai iei şi tu iniţiativă.

Nu vreau să supăr pe nimeni cu articolul ăsta. Când am zis „tu” nu m-am referit la cineva anume. Sper totuşi ca cei care ar trebui să se simtă vizaţi să se simtă. Şi să arunce dracului hârtia aia la coş data viitoare. Din păcate, mai bine se duc la vot şi aşteaptă primarul să o strângă. Mai am argumente, dar am destule critici de primit pentru cele pe care le-am prezentat până acum. Restul vor veni pe parcurs.

Reclame

11 răspunsuri

 1. Nu votezi? Nu te plangi!

 2. Mariusic, m-ai surprins cu limbajul asta periferic folosit in articol! Ce dracu esti asa revoltat? Nu inteleg. Nu votezi – ok, ti-ai expus motivele – ok si asta. Dar felul in care te-ai exprimat m-a surprins. Totusi lumea care citeste poate are pretentia k tu sa nu citezi tocmai ce a spus Oprescu sau sa nu spui ca faci ceva pe el de vot. Uite nici eu nu cred ca voi vota, dar cum a zis Ioanabis, nu ma plang! Hai data viitoare fi mai elevat in exprimare ca tu facusii articole bune si ar fi pacat sa te strici tocmai acum.

 3. @ioanabis,
  Logica ta este parţial corectă. Dar pe principiul ăsta, preşedintele nu e al tuturor românilor ci doar al celor care îl votează sau care votează? Eu nu prea mă plâng pentru că nu cred în marile promisiuni. Dar dacă spre exemplu, alesul comite o ilegalitate? Dreptul la vot implică şi dreptul de a nu te duce la vot. Asta nu îţi anulează nici un alt drept cetăţenesc. Inclusiv cel de a protesta.

  @jaguar,
  Într-adevăr, m-am înfierbântat un pic. Poate am exagerat. Doar că mă enervează să văd că România are cetăţeni doar o dată la 4 ani. Sau logica prin care alesului îi delegăm toate responsabilităţile şi el va rezolva tot. Piramida atitudinii cetăţeneşti are la bază elemente de bun-simţ, abia în vârful ei se află votul. Care, cum îi spuneam şi Ioanei, implică şi dreptul de a nu vota. Oricum mersi de observaţie şi încerc să fiu mai calm pe viitor, când voi scrie articolele.

 4. in primul rand, iti multumesc pt receptivitate, scopul nostru nu este sa fim aprobati ci sa starnim reactii. Dar am si cateva contraargumente:
  1. tu chiar crezi ca ”Partidele nu cred că îşi pot asuma riscul ca 90% din cetăţeni să fie un electorat nehotărât, incert. Vă daţi seama ce concurenţă ar fi pe ăia 90%?”. nu cred. absenteismul inseamna mai putini de convins pt ca ei vor sa i convinga pe cei care voteaza, nu pe cei care nu voteaza, deci le usuram munca.
  2. Daca tot crezi ca ”Atitudinea cetăţenească în asta constă: nu să aştepţi să vină primarul să rezolve toate problemele, ci să mai iei şi tu iniţiativă.” atunci hai sa luam! Nu neaparat sa mergem la vot, ci sa luam atitudine, sa facem ceva, sa i desfiintam! sa le aratam ca ne pasa si ca s penibili!
  3.”Pentru că nu cred că politica e vreun Făt-Frumos menit să salveze naţiunea.” corect, dar gandeste te un pic ce multe depind de politicieni: legi, decrete care ne afecteaza in mod direct. fie ca vrem sa rec sau nu, conteaza mult cine ne guverneaza, daca n ar fi fost asa la ce bun ar fi fost revolutia din 89?
  …si, apropo de atitudine, te invit pe http://hailavot.org/ pentru a vedea oameni scarbiti de politica, dar cu ideea de a nu fi pasivi, nici macar in atitudine!

 5. Ok. Îmi place că aţi luat iniţiativă şi tocmai de asta am răspuns cu promptitudine, chiar dacă unele opinii nu converg în totalitate. Îmi place că obiecţiile tale sunt punctuale. Asta îmi uşurează şi mie munca în a încerca să aduc argumentele suplimentare necesare. Deci:
  1. Electoratul nehotărât este tocmai cel pe care partidele luptă cel mai mult. Cel fidel este vizat mai puţin de o campanie electorală. Sau cel puţin aşa scrise prin cărţile de marketing electoral. Din punctul ăsta de vedere, cred că afirmaţia mea rămâne în picioare.
  2. Faptul că prin blogul meu încerc să analizez politica cu realism, eliminând tocmai aceste aşteptări mult prea mari, este un mod de a lua atitudine zic eu. Politica trebuie demistificată şi pusă pe bazele sale cu aşteptări realiste, temperate.
  Tre să plec acum, dar revin mai încolo şi cu ultimele două puncte.

 6. Eu nu vorbeam de dreptul la vot in sine. Ziceam, rezumat in doua propozitii, ca daca nu votezi, atunci ai face bine sa nici nu te plangi, pentru ca nu mai ai cum, ca tu n-ai participat in nici un fel la luarea deciziei.

 7. Marius are un punct de vedere atat de clar incat aplicabilitatea practica isi regaseste tot mai repede adepti in randul celor care vor refuza la fel ca el sa mearga la vot.Sintagme de genu:”Nu votezi? Nu te plangi!” au un clar si puternic factor conotativ in acea indiferentza a omului caruia i se rupe unde arunca o hartie insa spiritul de turma cu infuzie usor comunista face evident diferentza prin a merge la vot.Asadar ca sa inchei intr-o nota debordant-descurajanta le voi spune celor cu spirit cetatenesc urmatoarele:DRAGILOR NU VOTATI NICIO SCHIMBARE IN TARA ASTA!VOTATI DOAR ADUCEREA ALTOR OAMENI AI ACELUIASI SISTEM IN FATA!NU SE VA SCHIMBA NIMIC PRIN VOTUL VOSTRU CARE VA FI STATISTIC UMFLAT PENTRU A-SI GASI CREDIBILITATEA IN RANDUL VOSTRU!

 8. @ioanabis,
  nu ai răspuns la întrebarea mea. Alesul ar trebui să îi reprezinte doar pe cei ce îl votează?
  Dacă răspunsul tău e da, atunci logica cu „nu votezi, nu comentezi!” e corectă.
  Dacă, în schimb, ar trebui să îi reprezinte pe toţi, atunci nu mai contează cine îl votează, nici măcar cine se duce la vot. Dacă eşti primarul unui oraş, atunci reprezinţi fiecare cetăţean, indiferent de votul său (sau lipsa votului). În cazul ăsta am dreptul să protestez.
  Acum, din punctul meu de vedere, bunul simţ m-ar face să ader la al doilea răspuns, cu alesul tuturor. Nu înseamnă neapărat că este un răspuns mai corect decât celălalt. Este o problemă de opţiune.
  Aştept răspunsul tău ca să văd dacă ar trebui să mă plâng sau nu dacă viitorii aleşi nu vor face treabă.

 9. @Florian,
  îmi pare rău, dar trebuie să îţi dau dreptate. Într-adevăr, verdictul tău poate părea foarte dur dar mie mi se pare plauzibil.

 10. 1. Sunt perfect de acord cu ceea ce cuprinde citatul lui Oprescu; 2. Cea mai mare jignire adusa unui candidat este absenta de la urne. 3. E first time cand vizitez blogul asta si imi place. 4. Postati si o optiune de newsletter pt. cei care n-au invatat inca sa foloseasca RSS. 5. Bafta la noroc!

 11. E un joc cum spui tu, dar, nu stiu din ce oras esti tu, dar Vrancea a fost, si dupa 1 iunie inca mai este mosia unui baron local. Crede-ma, din cei 2 contracandidati ai lui, unul dintre ei sigur era mai bun. Din acest motiv mi-am facut blogul de o luna incoace unul electoral.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: